Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 28 май 2011 г.

Турско реване с грис




Прекрасна комбинация на класическо реване с грис. Не вярвах, че ще се получи толкова вкусен сладкиш. Грисът прави реването много пръхко и след сиропирането не става тестяно. Колкото повече отлежава, толкова по омеква самия грис и вкусът се подобрява.Най вкусно ми се струва на другия ден, задължително охладено.


Необходими са ви:


3 яйца

150 гр. захар

150 мл олио

150 мл прясно мляко

150 гр. брашно

150 гр. грис

150 гр. смлени орехи

1 ч.л. сода бикарбонат (аз използвах 1 бакпулвер)


Сироп: 4 ч. ч. вода, 4 ч.ч. захар, ванилия, лимонов сок

За поръсване: кокосови стърготини


Разбиват се яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, прясното мляко. Бъркаме. Смесете бакпулвера или содата с брашното, добавете към горната смес. Накрая се слагат смлените орехи ( аз нямах и ги пропуснах) и гриса. Сместта изглежда доста рядка, но това да не ви притеснява. Пропорциите са точни и по време на печенето гриса се надува и се получава нормален блат. Пече се в не много голяма тавичка, в предварително загрята фурна на 170 градуса около 40-45 минути. По време на печенето не отваряйте фурната.

Пригответе сиропа от изброените съставки. Може да намалите количеството захар, защото става много сладко. Аз слагам не повече от 3 ч.ч. Оставете сиропа да поври около 20 минути. Добавете ванилията и малко лимонов сок. Много често пропускам да сложа лимоновия сок, тъй като изобщо не обичам да усещам кисел привкус в сиропираните сладкиши. Опитвам се да предотвратя захаросването му като не го правя много гъст.

Залейте горещото реване с изстиналия сироп. Оставете да престои минимум 2-3 часа преди консумация. Поръсете обилно с кокосови стърготини и поднесете. Може да охладите в хладилника, още по-вкусно е!


източник: най-вероятно от бг-мамма

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...