Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас ще готви пред читателите.
Днес ви представяме един десерт от арменската кухня. Още интересни автентични рецепти от нея вижте в броевете от 23 до 25.ХI.
КОЙ ГОТВИ
Лариса Мирзоян е една от най-добрите майсторки на автентичната арменска кухня. Наскоро тя гостува в столичния ресторант "Вратата". Собственичката г-жа Балабанова гарантира, че част от рецептите й ще влязат в менюто на заведението.
ПРОДУКТИ
За блата
кадаиф - 200 г
масло - 125 г
захар - 500 г
сухар - 50 г
Първи крем
един готов крем (в магазините има различни марки)
нишесте - 50 г
2 яйца
прясно мляко - 700 мл
ванилия - 5 г
Втори крем
заквасена сметана - 40 г
захар - 6 с.л.
парченца киви, портокал или друг плод за украса
орехови ядки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Кадаифът, маслото и сухарът се пекат до златисто.
Отделно се вари 500 мл захарен сироп и с него се залива кадаифът. Оставя се да стегне.
В първия крем се забъркват всички продукти и се варят на водна баня до стягане на крема. Сместа се изсипва върху изстиналия блат.
Сметаната и захарта се разбиват с ванилията и се разстилат върху първия крем след изстиването му. Оставя се да стегне 12 ч. Преди консумация се поръсва с орехи и се украсява с плодове по избор.