Статиите на 1001 Рецепти

Вълшебното варено тесто

Това е най-лекото, въздушно тесто, от което се правят еклери, толумбички, бухти и други лакомства. От него се приготвят и популярните у нас гевреци.

Какви предимства има?

За приготвянето на варено тесто не е необходимо човек да има каквито и да било умения – нито да меси, нито да разточва.

Защо изделията от него бухват толкова много?

Обемът, който придобиват по време на пърженето или печеното, се дължи на голямото съдържание на вода, която се превръща в пара по време на термичната обработка и тестото се вдига високо нагоре.

Какви са неговите съставки?

Брашно, вода, олио и яйца. В някои рецепти фигурира и маята, но тя се ползва в по-редки случаи.

Каква е технологията на приготвянето?

Водата се слага да заври заедно с олиото. След това се прибавя пресятото брашно и се бърка интензивно на огъня с дървена лъжица, докато тестото се изглади и започне да се отделя от съда.

Оставя се да поизстине, колкото да не е горещо на пипане. Слага се първото яйце и се бърка, докато сместа го поеме напълно. След това се слага второто и се бърка, докато сместа поеме и него. И така – докато свършат яйцата.

Как да го използваме?

Можем да направим толумбички, като шприцоваме тестото направо в горещото олио. Толумбичките се пържат в много олио. Формата и големината им избираме според нашето желание. Ако не разполагаме с шприц, може да оформяме топки с помощта на супена лъжица. Така ще се получат бухтички. Независимо дали са толумбички, или бухтички, пържените изделия от варено тесто трябва да се отцедят, да се оставят да изстинат и след това да се сиропират. Какъв сироп да приготвим? Сиропът се приготвя от вода и захар в съотношение 3:2. Не бива да се оставя да се сгъсти прекалено. Ароматизира се с ванилия и с него, докато е горещ, се заливат изстиналите изделия.

Как се приготвят еклери?

Еклерите се шприцоват върху покрита с намазнена пергаментова хартия тава. Пекат се на тих огън, за да не изгорят. Когато станат готови, се оставят да изстинат. След това във вътрешността им се шприцова крем. А може и да се разрежат през средата, но не до края, и да се намажат с крем. Най-популярните еклери се правят с крем „Ванилия“. Не по-малко вкусни са и пълнените с шоколад, сметанов крем или сладко по избор. За да придобият по-привлекателен вид, еклерите може да се покрият с глазура или да се поръсят с пудра захар.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.