Не знаем за вас, но преходните сезони, и особено есента, ни влияят малко особено – започваме да прекарваме все повече време вкъщи, загънати в топли плетива и любимите си чехли, и все се въртим в кухнята.

Може би не подозирате, но преобладаващата част от екипа ни не е голям почитател на готвенето. Студеният сезон обаче ни преобразява до неузнаваемост и сме готови да прекараме целия си уикенд в кулинарни експерименти и дегустации с приятели.

Точно в този ред на мисли ви предлагаме една абсолютно нетрадиционна рецепта за сладкиш, който се приготвя… с много джинджифил. При това в комбинация с тъмна бира, типично по британски.

Ето и необходими продукти за 9 парчета:

150 милилитра бира Гинес
175 грама тъмна нерафинирана захар
2 средно големи яйца
200 грама брашно с добавен набухвател или просто прибавете към същото количество брашно 1 бакпулвер
100 грама пудра захар, може и златиста
125 грама предварително разтопено масло
4-5 консервирани парчета джинджифил (откриват се в специализирани магазини у нас, това е млад джинджифил, обелен и консервиран в специален захарен сироп) + 2 супени лъжици от сиропа в консервата

¾ чаена лъжичка сода бикарбонат
по една чаена лъжичка смлени джинджифил и канела

Начин на приготвяне:

В малка тенджера изсипете бирата и 125 грама от захарта и оставете да заври. Постарайте се да разбиете евентуалните буци захар в сместа, за да стане абсолютно гладка. Дръпнете от котлона и добавете содата бикарбонат, която ще накара сместа да закипи.

В голяма купа пресейте заедно брашното и смлените канела и джинджифил. Разбийте заедно яйцата с останалата тъмна захар, пудрата захар и разтопеното масло, след което на тънка струя добавете към брашнената смес.

Изсипете към това и бирения микс на два пъти, като през цялото време бъркайте леко. Нарежете на дребно и прибавете и 2 парчета консервиран джинджифил.

Разбъркайте добре всичко и изсипете в квадратна тава за печене с дължина 20-22 сантиметра, която предварително сте намазали с масло. Ако на повърхността са се образували балончета, то използвайте клечка или вилица, за да ги премахнете.

Печете в предварително загрята фурна с температура 160-180 градуса за около 30-35 минути, докато повърхността е относително твърда на пипане (в средата може сладкиша може да спадне леко, но това е нормално).

Извадете от фурната, отделете от ръба на тавата и напръскайте леко с джинджифиловия сироп. Нарежете останалите парчета джинджифил на дребно и украсете с тях сладкиша. Това можете да направите и на края, след като залеете сладкиша със захарна глазура или го намажете тънко със сметана.

Покрийте с тънко найлоново опаковъчно фолио и оставете да изстине, най-добре за една нощ. Преди да сервирате, нарежете на квадрати.